Vřesový med
Vřesový med je na naše poměry velmi vzácný. U nás se totiž tato pochoutka běžně sehnat nedá, protože se u nás ani nevyrábí. Jedinou možností je sehnat si zahraniční dovozový produkt. Jak ale poznat kvalitní vřesový med? A proč se vůbec honit za něčím, co můžeme mít, byť v jiné formě, mnohem snáz? Vřesový med je totiž do jisté míry velmi unikátní.
Barva, konzistence a chuť
Vřesy (Calluna vulgaris) a vřesovce (Erica sp.) se nejčastěji vyskytují v severských zemích, na atlantickém pobřeží, nebo na vřesovištích v Německu. Med má zvláštní tixotropní konzistenci, je tedy lehce viskózní a před vymetáním se musí v plástech rozpíchat zvláštním rozrušovacím přístrojem.
Vřesový med má tmavě jantarovou až červenohnědou barvu a charakteristickou vůní chlebového kvásku.
Má vyšší obsah enzymů a nízký obsah sacharózy.
Balzám pro vaše zdraví
Vzhledem k obsahu účinných látek se vřesový med často doporučuje jako snadná pomoc při onemocněních srdce. A pozor, nejde jen o klasickou srdeční slabost nebo problémy s tlakem. Tenhle přírodní lék si umí velmi slušně poradit i s takovými problémy, jako je třeba angína pectoris, jejíž následky dokáže zmírňovat. Taktéž se doporučuje po infarktech a jiných akutních onemocněních jako podpora rekonvalescence. Vašemu kardiovaskulárnímu systému pomůže i tím, že působí proti chudokrevnosti.
Pozitivní účinky má vřesový med také na vaší vylučovací soustavu, ale celkově i na celou trávicí soustavu. V první řadě podporuje správnou funkčnost žlučníku, zabraňuje vzniku bolestivých zánětů i žlučových kamenů. Navíc se stará i o to, aby zůstaly v pořádku vaše ledviny a močové cesty. Jak vidno, vřesový med má oproti jiným druhům medu mnohem širší škálu účinků.
Vřesový med je vzácný
Problémem není ani tak to, že by bylo málo vřesu, jako spíš fakt, že tvorba vřesového medu včelám škodí a je nutné jim věnovat zvýšenou péči. V opačném případě to může vést až k úhynu celých včelstev, protože hustší konzistence vřesového nektaru zanáší organismus včel a vede často k úhynu. Než by se totiž včelí tělo stihlo s tímto problémem vypořádat, přijde zima a na jaře pak včela zůstává slabá a uhyne.