Tualang med
Med – první sladidlo, které lidstvo poznalo. Po tisíce let používaný produkt pilných včel má ale desítky a stovky různých odrůd, někdy se do něj přidávají i bylinky nebo ovoce pro zajímavější chuť, to vše s sebou nese i lepší účinky na naše zdraví. Takzvaný Tualang med, původem z daleké Malajsie, jemuž se také přezdívá „žluté zlato džungle“ dokáže ve svých účincích dokonce předčít pověstný manukový med. A je vhodný i pro lidi, kteří trpí cukrovkou – dokonce jim snižuje příliš vysoký krevní tlak, jímž jsou často ohroženi.
Tropický strom Tualang
Tualang (Koompassia excelsa) je nejvyšší tropický strom na světě, s radostí jej obývají nejen včely. Až osmdesát metrů na výšku a kmen s třímetrovým průměrem? To je skutečný stromový kolos. Není divu, že Tualang poskytuje útočiště i mnoha dalším živočichům, zejména včelám. S přehledem poskytne azyl až stovce různých hnízd. Jeho dřevo se navíc obtížně kácí a strom jako takový roste osaměle tam, kde je dostatek vody nebo v údolích. Těžba podobného dřeva by snad byla i hříchem, zvláště pokud si nyní povíme něco bližšího právě o Tualang medu.
Tento typ medu vyrábí asijský rod včel Apis dorsata (včela obrovská, občas se používá i označení zlatá), která žije hlavně v tropických a subtropických oblastech jihovýchodní Asie. Měří v průměru dva centimetry, nikdy nebyla domestikována. Na rozdíl od našich evropských včelek jsou tyhle poměrně útočným druhem, každá kolonie může mít i třicet tisíc včel a výjimkou nejsou ani půl druhého metru vysoké a dva metry široké plásty. Včelstva dokáží z jednoho průměrného stromu Tualang vyprodukovat ročně dokonce až tisíc liber medu (tzn. necelé půl tuny). Med sbírají obvykle najatí dělníci – a je to poměrně náročná práce, která může přivodit i ošklivý pád.
Složení je velmi originální, k dispozici je několik různých odrůd. Je to stoprocentně organický med přímo z útrob deštného pralesa, v závislosti na regionu se liší výrazně barvou a chutí. Tmavý Tualang med (Royal Black Honey) má mírně hořkosladkou chuť, červený je zase velmi sladký a žlutý Tualang med chutná poněkud sladkokysele. Bílý „želé“ med zase zaujme květinovou chutí. Výhodou tohoto typu medu je, že je bohatý na enzymy, kterou jsou pro naše zdraví přímo nezbytné a často se jich v přirozené stravě moc nedostává.
Protizánětlivé a antioxidační účinky
Jak tvrdí i mnoho odborných studií, Tualang med má protizánětlivé a antioxidační účinky, dokáže působit i jako prevence proti nádorovým onemocněním. Na rozdíl od Manuka medu je také účinnější v boji proti některým kmenům škodlivých bakterií, které se šíří v popáleninách (a i proto se na ně v Indonésii tradičně přikládá ve formě obkladu). Včely se dokonce odvděčují Tualangu po svém, jejich výkaly jsou totiž velmi bohaté na dusík – a ten, jak známo, je pro většinu rostlin přímo ideálním hnojivem.
Tualang med má poměr mezi fruktózou a glukózou zhruba 0,9 a 1,35, obsahuje takřka dvě stovky různých prospěšných látek – aminokyseliny, vitamíny, minerály a enzymy. Například pH se pohybuje mezi 3,5 a 4 body. Vlhkost je zhruba 23 procent, což je mnohem vyšší hodnota než u dalších druhů medu.
Chtěli byste Tualang med také ochutnat? Bohužel, je velmi drahý. Nechat si jej poslat můžete z Malajsie prakticky kamkoliv, kilogramová lahvička ale přijde na zhruba sto dolarů. Jistě jde o hezký a originální dárek, ale pro běžnou konzumaci právě tenhle – v Evropě zatím poměrně dost neznámý med – asi zatím nebude.
Zdroj obrázku: wikimedia.org