Akátový med
Také jste vždy nenáviděli, když vám med zkrystalizuje a ztuhne? Ačkoliv se nejedná o závadu a v podstatě to jen dokazuje, že je med opravdu kvalitní, ne každému to vyhovuje. Přesto existuje i med, který je kvalitní, a vydrží vám opravdu velmi dlouho tekutý. Jedná se o akátový med, který má svoje určitá specifika. Pojďme si o něm něco říct.
Akátový med není každý rok
Akátový med je do jisté míry velká vzácnost, protože ne vždy se povede ho v daný rok sesbírat. Záleží totiž na klimatických podmínkách. Jak vyplývá z názvu, pro akátový med je potřeba květů akátu, který kvete jen zhruba dva týdny na přelomu května a června. A z toho pouze jeden týden produkuje nektar. Pokud se v tomto období něco pokazí, akátový med se ten rok zkrátka neurodí. A stačí opravdu maličkost. Pokud v takovém období zaprší, máte smůlu. Stejně jako v případě, kdy je chladnější počasí, a akátové květy zmrznou. I z toho důvodu může být akátový med o něco dražší.
Charakteristická chuť
Akátový med se vyznačuje tím, že oproti běžnému medu jinak chutná a také jinak voní a vypadá. Jeho chuť je mnohem výraznější, a tak je i lepším sladidlem. Také jeho barva je úplně jiná, akátový med je světle žlutý až nazelenalý a čistě průzračný. Od běžného medu ho poznáte i se zavřenýma očima, stačí k němu přivonět – ucítíte typickou vůni akátového květu.
V porovnání s jinými medy má nejnižší enzymovou aktivitu a také nejnižší známé hodnoty elektrické vodivosti.
Proč vám akátový med neztuhne?
Je to dáno poměrem cukrů v tomto druhu medu. Zatímco běžný květový nebo lesní med obsahuje více glukózy, v tom akátovém najdeme více ovocného cukru, tedy fruktózy. Pokud se jedná o opravdu čistý akátový med, pak je obsah fruktózy velmi vysoký a můžete se spolehnout na to, že vám vydrží v tekutém stavu klidně i více než rok. Změna nastane jen v případě, že je do akátového nektaru přimíchána ještě jiná složka z odlišné rostliny. V takovém případě med krystalizovat bude, ale i tak mu to bude trvat o dost pomaleji.
Díky tomu se využívá tam, kde je krystalizace na závadu, jako je například výroba porcovaného medu nebo k výrobě medových delikates – například ořechy v medu, chilli, sezamová semínka, lanýže v medu, atd...
S vysokým podílem fruktózy se pojí ještě další benefit – na rozdíl od běžných druhů má akátový med velice nízký glykemický index (okolo 32).
Trnovník akát
Trnovník akát (Robinia pseudoacacia) je listnatý strom z čeledi bobovitých (Fabaceae). Dorůstá výšky 20 až 30 metrů, má až 15 m širokou nepravidelnou korunu. V mládí mají větve hluboce rozbrázděnou, světlešedou až hnědošedou kůru. Listy akátu jsou střídavé, až 30 cm dlouhé, řapíkaté a lichozpeřené, se 4 až 8 páry lístků. Palisty časem zdřevnatí a vytvoří 2 silné tmavohnědé trny.
Volně v přírodě pravidelně a bohatě nasazuje množství květů. Kvete v květnu až červnu. Květy jsou uspořádané až v 20 cm dlouhém převislém hroznu, bílé nebo narůžovělé barvy. Na pavéze mají žlutozelenou skvrnu a jsou až 2 cm velké. Mají vysoký obsah glukózy a jsou tedy výrazně sladké. Kalich dvoupyský, pětizubý, chloupkatý. Plodem jsou hnědé ploché lusky, s hnědooranžovými až tmavě hnědými semeny. Jsou většinou osmisemenné a na stromech zůstávají do časného jara.
Kořeny jsou tenké, dlouhé, spletité, četně větvené a vytváří mnoho výmladků, kterými se šíří do okolí. Dřevo akátu je tvrdé, těžké, žlutohnědé a odolné v kontaktu s půdou. Obsažené flavonoidy dokážou i více než 100 let chránit pod zemí akátové dřevo proti hnilobě.
Výskyt a požadavky na stanoviště
Trnovník akát se nejčastěji vyskytuje v lesích, alejích, podél cest, a také v parcích, zahradách, na výživných i chudých půdách. Má rád hlinité, převážně sušší a světlá stanoviště.
Trnovník akát je značně světlomilný, avšak zcela nenáročný na půdu a vláhu. Dobře snáší mechanické poškozování, zakouřená prostředí, řez i okus. Také vydrží silně zhuštěné půdy i vyšší koncentraci solí v půdě, a proto se často vysazuje ve městech. Trnovníky upřednostňují vyšší obsah vápníku.
Využití
Kromě květů jsou všechny ostatní části akátu značně jedovaté. Příznakem otravy je nevolnost, slinění, bolesti hlavy, křeče, ochrnnutí a v nejhorších případech smrt. V případě otravy je třeba ihned zajistit první lékařskou pomoc.
V minulosti se v lidovém léčitelství používala jen mladá kůra a větévky. Trnovník akát byl v šedesátých letech 20. století dovezen jako medonosný strom a v této době se propagovala i jeho výsadba. Trnovník akát se vysazuje zejména pro dekorativní vzhled květů a olistění. Akáty jsou stinné, krásné, v období květu silně vonící stromy. Květ se sbírá pro farmaceutické zpracování.
Houževnaté dřevo akátu je používáno na stavbu plotů, v nábytkářství, ve stavebnictví a také jako topivo na uzení.
Květy je možné použít k barvení papíru nebo látek na žluto, někde se konzumují obdobně jako kosmatice z bezu. V Orientu jsou přidávány do šerbetu, což je osvěžující nápoj.
Účinky na zdraví
Akátový med patří mezi nejlepší a nejkvalitnější medy. Větévky a čerstvá kůra blahodárně působí na překyselení žaludku a neuralgii líce. V lidovém léčitelství se používá čerstvá kůra a květy s mladými větvičkami.
V homeopatii se esence připravená z větviček a čerstvé kůry akátu používá při žaludečním překyselení, při žaludečních či dvanácterníkových vředech.
Květ akátu zmírňuje křeče a má projímavé účinky. Při křečích různého původu se doporučuje užívat 2x denně čaj z akátu.