Cibule s medem
Na nachlazení je nejlepší cibule s medem. Tuto recepturu znaly již naše babičky a prababičky a považovaly ji za všelék. Cibule obsahuje velké množství prospěšných látek, které pomáhají tělu se vypořádat s projevy nemocí, jako je rýma, chrapot, bolest krku, zahlenění, nachlazení, chřipka či angína.
Čerstvá cibuli je plná minerálů, jako je např. železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód, mangan atd. Objevit tu lze vitamíny ze skupiny (B, C, E a karotenů), kyselinu listovou a mnoho dalších složek. K nejdostupnějším druhům cibule je možné zařadit žlutou cibuli, která se vyznačuje nápaditě štiplavější chutí. Nejpoužívanější je však bílá cibule s jemnou chutí, které je však nevhodná pro dlouhodobější skladování. Vyzdvihnout musíme červenou cibuli, pro kterou je typická hezká barvička, příjemná vůně a nasládlá chuť.
Med je ve své podstatě bezvadné antibiotikum, jenž se využívá v léčitelství při léčení různých neduhů. Dle původu se rozděluje na světlejší květové a tmavé medovicové medy.
Recept – cibule s medem
Suroviny:
- dostačující množství nakrájené cibule
- kvalitní med
Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kostečky anebo kolečka, vložíme do předem připravené nádoby a zalijeme zlatým slunečním nektarem o teplotě 32 stupňů. Ten bychom měli na požadovanou teplotu ve vodní lázni nejprve ohřát. Tím docílíme toho, že se nám velmi rychle spojí cibule s medem. Dbáme na to, aby cibule byla tak akorát ponořená. Nádobu přikryjeme a unikátní směs necháme pár hodin odpočívat, aby se z ní uvolnily v optimální míře účinné látky. Hotovou cibuli s medem konzumujeme po lžičkách několikrát denně.