Medové perníčky
Dříve než vám představíme tradiční recept, jehož součástí je vyhlášený včelí produkt, rádi bychom Vás uvedli do tajů této slaďoučké pochoutky. Med se obecně využívá nejen v léčitelství a kosmetice, nýbrž i v kuchyni a vyšší gastronomii. Tato přírodní potravina má opravu široké uplatnění a to nejenom díky osobité sladké chuti a intenzivnímu aroma, ale i také unikátnímu složení.
Kvalitní med obsahuje velké množství prospěšných látek, jako jsou například vitaminy (A, C, B1, B2, B6, B12, D, K a E), aminokyseliny, éterické oleje, bílkoviny atd. Tyto látky pomáhají naše tělo udržovat ve zdravém stavu. Více informací: složení medu.
V cukrářské výrobě má med nezastupitelné místo. Med může sloužit v některých případech jako sladidlo a tak nahradí řepný cukr. S medovým těstem se dá lépe pracovat, protože se tak netrhá. Med dodává těstu specifickou barvu. Pečivo je tím pádem vláčnější, chutnější a trvanlivější.
Staří Řekové věděli, že med je skvělá surovina, a proto se ji snažili maximálně využít. Z medu, mouky a směsi voňavého koření připravovali báječné pečivo. Tuto pochoutku dobře znali také Římané. Po mnoha staletích se výroba perníku zdokonalovala a vznikaly nejrůznější receptury, které byly zaznamenány v řadě kuchařek. V některých rodinách se receptura na medové perníky předává dodnes z generace na generaci. Jinde se zase více experimentuje. Kuchařinky sbírají mnoho skvělých receptů na perníčky a pouští se do složitějších variant. Tyto krásně zdobné až umělecké výtvory je snad škoda jíst.
Recept na medové perníky
Máme pro Vás jednoduchý recept na měkké medové perníčky, kterým po upečení nikdo neodolá. Ty hravě zvládnou připravit i děti.
Na výrobu výtečného medového těsta budete potřebovat:
- 150 g medu
- 120 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 až 2 lžičky perníkového koření
- 1 prášek do pečiva
- 100 g másla
- 2 vejce
Budete-li chtít perníčky tmavší, do těsta přidejte trochu kakaového prášku. Kypřící prášek můžete nahradit jedlou sodou.
Na potření těsta si připravte jeden žloutek.
Polevu zhotovíte z jednoho bílku, pár kapek citronové šťávy a 170 g moučkového cukru.
Příprava
Do větší plastové nebo nerezové misky si dáte přesně navážené ingredience: cukr, mouku, perníkové koření a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháte vařečkou, poté přidáte vejce, máslo a med. Ručně vypracujete medové těsto za pár minut, které buď můžete dále zpracovávat anebo jej necháte odležet v ledničce do druhého dne.
Medové těsto přendáte na pomoučněný vál, ze kterého si vyválíte 0,4 cm tlustý plát, z něj pak vykrajujete různé tvary. Ty pak pokladete na plech vyloženým pečícím papírem. Medové perníky pečte při 180 stupních Celsia a to po dobu zhruba 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby je ihned potřete rozšlehaným žloutkem. Tím dostanou perníky lesklou glazuru.
Perníky po vychladnutí nazdobte bílkovou polevou. Šikovnější z vás se mohou pustit do zdobení perníků rozmanitými technikami. Pod vašima rukama tak mohou vznikat nejenom skvěle chutnající, ale také perfektně vypadající perníčky.