Pomerančový med
Řecko je krajinou mnoha skvělých chutí, místní jogurty nebo speciality z jehněčího masa si každý musí přímo zamilovat. Pokud jste někdy slyšeli o tymiánovém medu z Kréty, určitě dobře víte i o medu z pomerančových květů. Jeho vůně je prostě jedinečná, pokud si chcete dopřát originální suvenýr z jižních zemí, sklenička s tímto medem je jasná volba.
Med z pomerančových květů
Vyrábí se nejen v Řecku, ale i v dalších zemích jihu Evropy, kromě jiného i ve Španělsku. Kilogram španělského medu z pomerančových květů pořídíte za zhruba šest stokorun. Tento med se vyznačuje především květinovou vůní, po chuťové stránce je sladký, ale kyselou složku pocítíte víc než u jiných druhů. Jinak řečeno, představte si mix svěžích citrusů. Čím tmavší tento med je, tím intenzivnější chuť očekávejte. Nejčastěji se však setkáme s jantarovým odstínem.
Když to shrneme, med z pomerančových květů se produkuje hlavně v jižních zemích Evropy (Itálie, Francie, Španělsko, Řecko), ale také v některých státech USA, kde podnebí přeje dobré sklizni (Arizona, Florida, Texas).
Ostatní citrusy
A že pochází jen z pomerančovníku? Chyba lávky, včely zužitkují všechny citrusové květy, mimo jiné i citrony, grapefruity, pomeranče a mandarinky, od věci není ani trochu limetek. I proto je každá sklenice s tímto medem jedinečné umělecké dílo. Jistě také není překvapením, že v každé zemi se vyrábí trochu jinak. A i v rámci jednotlivých států jsou tu značné rozdíly, vezměme si na paškál třeba Itálii. Sicilská varianta z velmi sladkých pomerančů, kalábrijský citrusový med (bergamot, citron a mandarinka) nabídne úplně jiný gurmánský zážitek.