Miodula
Tvrdý alkohol, který ještě neznáte? Mnoho druhů vodky, whisky nebo klasická brandy, o těch ví snad celý svět, ale existují i jiné možnosti, jak si připít na zdraví nebo oslavit narození dalšího přírůstku do rodiny.
Medový likér
Miodula je medový likér, unikátní na pomezí Čech a Polska
O tom, že kořalka se dá vyrábět i z medu, už vědí po staletí v česko-polském pohraničí, kde se tradice udržela až do dnešní formy a chuti, populární v mnoha dalších evropských destinacích.
Miodula v sobě snoubí vodu, med a líh (pálenka z medu, která se nazývá „medovec“), přičemž poměr všech vstupních surovin je podle receptury stejný. Osmatřicetiprocentní kořalka s jedinečnou chutí, co dodat?
Tradiční slezská Miodula
Tradiční slezská Miodula, jak zní obchodní název tohoto likéru, má několikero různých podob. Na trhu najdeme tři varianty, rozdílem je zde pouze sladká, a ještě sladší chuť, s medem to ani jinak dohromady nefunguje. Rozdíl oproti medovině je tak zcela nasnadě, zde totiž nedochází ke kvašení cukrů z medu a postupnému vzniku mírně alkoholického nápoje – nýbrž rovnou přidáme líh do nejznámějšího včelího produktu. Co budeme potřebovat?
Recept na domácí Miodulu
Recept
- 250 g tekutého medu, ideálně akátového nebo lipového (není však podmínkou)
- 250 ml 95 % lihu (pálenka z medu – medovec)
- 250 ml vody
- jeden zralý citron
Samotný postup pak není složitý, očistíme citron a sloupeme bílou kůru, med opatrně zahřejeme ve vodní lázni. Citron nakrájíme na jemné plátky, přidáme vodu a lihové produkty, nádobu protřepeme, aby se přísady dostatečně smísily a necháme v teple asi osm až deset týdnů. Poté směs filtrujeme přes speciální jemný papír (např. filtr pro kávovar). V případě, že je směs po ochutnání až příliš silná, přidáme klidně víc minerální vody bez bublinek.
Zajímavější chuť s vůní zimy zajistí perníkové koření, případně muškátový oříšek. Domácí Miodula se pije nejčastěji na podzim a v zimě, skvěle zahřeje a dodá lepší náladu.