Mangový med
Mango je tropické ovoce, které ještě donedávna zůstávalo stranou zájmu českých strávníků. Jeho exotická chuť připomínající sladkou broskev si však rychle podmanila naše chuťové pohárky a tak se z manga stává čím dál častější součást našich jídelníčků. Kromě bohatého využití v kuchyni se také prosazuje mangový med, který voní exotickými dálkami.
Mango – poklad mezi ovocem
Domovina mangovníků leží v tropické Asii, kde roste několik desítek druhů těchto stromů. V současnosti je známo na tisíc odrůd jejich plodů a všechny jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálních látek (zejména draslíku), beta karotenu nebo vlákniny. Zralá manga se uplatní jako osvěžující složka čerstvých ovocných salátů, vyrábějí se z nich zmrzliny, dezerty, ale zajímavá je i jejich kombinace se slanými pokrmy – například s masem. Mango je velmi sladké, zároveň však nízkokalorické, obsahuje totiž naprosté minimum tuku a vysoké množství vody. A podobně cenný je rovněž med pocházející z květů mangovníků.
Sladký mangový med
Mangovníkové stromy jsou bohatým zdrojem nektaru pro celou škálu opylovačů z širokého okolí. Květenstvím jsou bohaté laty (jednoduché hroznovité tvary) obsahující několik tisíc drobných kvítků zelenožluté nebo narůžovělé barvy. Kromě včel sbírají jejich nektar mravenci a další létající hmyz, ale třeba také některé druhy netopýrů. Pouze včely jsou však schopny přetvořit mangovníkový nektar na med, jenž je dále konzumován člověkem.
Mangový med se vyznačuje hustou konzistencí a jantarovou barvou. Jeho aroma není příliš výrazné, občas bývá přirovnáváno k terpentýnu, a chuť je jemná, velmi lahodná. Patří mezi ty vůbec nejsladší druhy medů, a jakmile jej jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiný. A samozřejmě, tohle není nějaké klišé – zkuste to sami!