Kaštanový med
Na trhu existuje pestrá paleta možností, různé druhy medu jsou k mání doslova na každém kroku. Jedním z těch méně známých typů, které jsou ovšem gurmány hodně vyhledávané, je kaštanový med. V čem je speciální? A jak se vlastně liší od „medové klasiky“, kterou vídáme běžně třeba v supermarketech?
Kaštanový med ohromí zajímavou chutí
Med z kaštanovníku setého (Castanea sativa Mill., též kaštanovník jedlý či lidově jedlý kaštan) je vyhledávaný nejen pro svou zvláštní chuť, dokáže totiž výborně podpořit i zdraví každého z nás. Velmi oblíbený je například na severu Itálie, ale milují ho i ve Francii, Německu nebo Řecku. Kaštanový med je v porovnání s jinými medy mírně nahořklý. Mnoho lidí si s ním oblibou sladí kávu – nezmění totiž nijak zásadně její aroma ani chuťovou složku. Zajímavý je mimo jiné i tím, že obsahuje vydatnou porci železa, je přirozeně protizánětlivý, a kromě jiného zabere i na různé cévní problémy, protože snižuje hladinu cholesterolu.
V České republice roste kaštanovník setý nejčastěji na teplých svazích ve vinařských oblastech. Není ho ale takové množství, aby byl významným zdrojem pro čistý druhový med.
Kaštanovník setý není příbuzný u nás běžně rozšířeného kaštanu koňského - jírovec maďal (Aesculus hippocastanea) a nemá s ním druhově nic společného. Pokud některý včelař nabízí zaručeně čistý kaštanový med, doporučujeme si ověřit jestli se nejedná o jírovcový med.
Barva kaštanového medu
Barva je většinou hnědočerná, v některých případech i světle hnědá, obecně tmavší než většina jiných druhů medu. Na stůl můžete dostat nejen evropskou produkci, kromě již zmíněných zemí je populární také v Japonsku nebo USA. Pomáhá vyčistit játra a bývá doporučován jako doplněk při rekonvalescenci pacientům po operaci žlučníku.
A mimochodem, opravdoví gurmáni si jej rádi dopřejí k archivnímu sýru. Ano, med a sýr – i to jde v gastronomii výborně k sobě, jen si dobře vybrat…