Kampeškový med
Jedním z exotických a poměrně vzácných druhů medu je tzv. kampeškový med, jehož domovinou je Střední Amerika, především oblast Karibiku. Právě karibské ostrovy, například Jamajka, jsou známy jako jeho největší exportéři a v jiných částech světa se s ní takřka není možno setkat.
Kampeškový med z Karibiku
Kampeškový med totiž pochází z nektaru kampešky, tedy stromu, který roste právě jen v této oblasti, konkrétně v sušších savanách.
Kampeška, známá také jako kreveň obecná (Haematoxylum campechianum), je charakteristická svým červeným dřevem, které se těží pro přírodní barvivo hematoxylin užívané k barvení biologických preparátů. Kreveň náleží do čeledi bobovitých a je tedy příbuzná například s fazolemi nebo jetelem. Ovšem zatímco pyl z těchto rostlin je vcelku běžnou součástí českých medů, pokud byste dostali chuť na ten kampeškový, budete si pro něj muset zajet hodně daleko. Bude to však stát za to. Kampeškový med je známý svou velmi příjemnou, nepříliš aromatickou chutí. Zůstává v tekutém stavu poměrně dlouhou dobu, má také typicky světlou barvu.