Zkvašený med
Ačkoliv se všude uvádí, že med přežije bez problémů i stovky let a je stále poživatelný, má i toto pravidlo své výjimky. Nejčastějším problémem je zkvašení medu, které může nastat, když má med vyšší obsah vody. Jak zkvašený med poznat a co se s ním dá dělat?
Přípustný obsah vody v medu:
Evropská norma – 20 %
Norma „Český med“ – 18 %
Hranice, kdy med začíná kvasit je okolo 21 %
Ve většině případů není zkvašení medu vaše vina, ale způsobí ho samotné včely, nebo nepozorný včelař. Včely přináší do úlu nektar s obsahem 60–70 % vody a postupně ho zahušťují. V ideálním případě by objem vody v medu neměl přesáhnout hranici 18 %. Někdy to ovšem včely nestihnou a med zavíčkují i tak, často v období kdy je delší dobu vysoká vzdušná vlhkost. Pokud je pak včelař netrpělivý či nezkušený, snadno může med s vyšším obsahem vody vytočit a prodávat. V takovém případě se nebojte ho reklamovat. A poznáte to na první pohled.
Jak poznat zkvašený med
Zkvašený med poznáte na první pohled. Když otevřete sklenici, první, co ucítíte místo nasládlé vůně medu, bude nepříjemný štiplavý zápach, charakteristický právě pro kvašení. Hladina medu je pak pokrytá tenkou řídkou vrstvou. V takovém medu už nastal kvasný proces. Pokud byste si toho snad nevšimli před konzumací, věřte, že byste to poznali nejpozději v okamžiku, kdy byste ho poprvé vložili do úst.
Pozor na záměnu s pěnou tvořenou zbytky bílkovin a pylu, která je naopak to nejzdravější, co se v medu nachází. Více informací: pěna v medu
Příznaky zkvašeného medu
- typický zápach vznikající při kvašení
- v medu je spousty bublinek
- díky tomu med zvětšuje svůj objem a může začít vytékat ze sklenice
Nevhodné skladování medu
Ke zkvašení ale může dojít i přímo u vás doma, pokud budete med nevhodným způsobem skladovat. Stačí, když špatně utáhnete víčko u sklenice. Med má totiž schopnost nasávat do sebe okolní vlhkost. A to je ten hlavní problém. Pokud vlhkost v medu, respektive hladina vody v něm, přesáhne hranici zhruba 21 %, dojde ke kvašení a nevratnému znehodnocení medu.
Co se zkaženým medem?
Pokud vám med zkvasí, jediná rada, kterou vám můžeme dát, je med vyhodit a koupit jiný. Jakmile totiž ke zkažení dojde, už není cesty zpět.
Zodpovědný včelař medy s vyšším obsahem vody zákazníkům nikdy nenabídne a použije je ihned po vytočení například na výrobu medoviny. Jakmile kvašení v medu započne, tak už se med nedá napravit.