Smrkový med
Krásně voní, chutná trochu po koření, výsledná barva je kombinací červeného a hnědého odstínu. Rozhodně nejde o whisky, bavíme se tu o medu – ještě konkrétněji pak o tom smrkovém (respektive, medovicovém smrkovém, abychom byli úplně přesní). Patří ke světové medové elitě, česká produkce je velice žádaná i v zahraničí.
Barva, chuť a vlastnosti smrkového medu
Medovicový smrkový med podobně jako ten akátový krystalizuje jen dosti pomalu a tento proces bude navíc dokončen jen zčásti. Základním stavebním kamenem je pro včely medovice, kterou produkují menší druhy hmyzu (kupříkladu mšice) a potřísní s ní jehličí. Pilné dělnice pak medovici posbírají a nakládají s ní podobně jako s jakýmkoliv nektarem. Produkce je obvykle dost nejistá, záleží na mnoha různých faktorech.
Smrkový med hodně chutná nejen dětem, je možné s ním sladit čaj, dát si jej na chléb s máslem, ale i zkusit bramborové placky s medem, dobře se uplatní i v kombinaci s toasty.
Pozor na záměnu s produktem, který se nazývá "smrkový sirup". Jedná se o výluh mladých smrkových výhonků v cukru a s medem nemá nic společného. Často se prodává na farmářských trzích. K dostání je i v některých obchodech, na trh se pak povětšinou dostává v období adventu.
Producenti smrkové medovice
- Puklice poloskrytá – nejvýznamnější producent medovice. Vyskytuje se na neprosvětlených, mladších porostech. Medovici tvoří od začátku června do začátku července.
- Puklice smrková – vyskytuje se na starších stromech a sušších a teplých stanovištích. Medovici tvoří od konce května do začátku června.
- Medovnice smrková – tvoří velké kolonie na letorostech smrku všech věkových tříd. Medovici dává v červnu a v červenci.
- Medovnice zelenavá – vyskytuje se na dvou až čtyřletých větvích. Medovici produkuje od června do srpna.
- Medovnice nahá – vyskytuje se na starších větvích či kmenech. Medovici tvoří od června do srpna.
- Medovnice velká – žije na kmenech stromů. Medovici tvoří od června do srpna.
- Medovnice ojíněná – vyskytuje se na starších větvích. Produkuje medovici s velkým obsahem melecitózy, nejčastěji v červnu a červenci.
Nezapomínejte uchovávat med při teplotě do patnácti stupňů Celsia bez přístupu přímého světla.
A zdravotní účinky? Těch je rozhodně docela dost – například bronchitida, chřipka nebo špatné prokrvení končetin, u těchto zdravotních problémů je smrkový med velmi účinná první pomoc. Utlumí i nervozitu, pomůže tělu při vyčerpání. Mnohé z našich jehličnatých lesů leží daleko od průmyslových zón, jde o přímo panenskou přírodu. A právě zde se produkuje mimořádně kvalitní smrkový med…