Včelí úlky
Vosí hnízda neboli včelí úlky nemohou chybět na nejednom vánočním stole. Tento druh nepečeného cukroví se připravuje týden před začátkem vánočních svátků. Což je dostatečně dlouhá doba na to, aby se tato laskomina patřičně odležela. Včelí úly se skladují v chladném prostředí.
Tradiční nepečené cukroví – včelí úly
Pokud se včelí úly v tradiční či netypické úpravě naaranžují s dalším vánočním cukrovím na tác, potom se nejenom po této dobrotě zapráší. To nám můžete věřit, je to mockrát odzkoušené. Tento typ nepečené cukrovinky je neoblíbenější a mnohdy do Vánoc ani nevydrží. Potají na něj chodí děti, ale i ostatní členové rodiny. Pak hospodyňce nezbývá než připravit další várku.
Většina lidí si bez vosích hnízd nedokáže představit štědrovečerní stůl. Toto sladké potěšení miluje nejvíce mužské osazenstvo, které nikdy nemá dost. Vedle klasických variant s vlašskými či lískovými ořechy nepohrdnou tito konzumenti například moderní formou s marcipánovou chutí. Oblíbené jsou také čokoládové variace, varianty z kokosu či čokoládové sojové tyčinky. Na těchto opravdu skvělých dezertech si pochutnávají také děti. Ty jsou vždycky z tohoto cukroví u vytržení.
Včelí úly dle speciálního receptu si mohou dopřát diabetici nebo lidé trpící na celiakií. Samozřejmě dané ingredience se dají přizpůsobit i veganům.
Fantasticky vypadají jak vosí hnízda v cukru, tak i verze zdobené bílou čokoládou, podoby cukrovinek namáčené v mléčné nebo hořké čokoládě. Tato sladká delikatesa se může posypat kokosem anebo různě barevným zdobením. To je možné sehnat v podobě šupinek, rýže, vloček, kytiček a kuliček. Je jenom na každém člověku, jak si svoje vosí hnízda dozdobí. Při této práci lze popustit uzdu fantazie. Parádně vypadající nepečený dezert nejenom lahodí oku, ale i skvěle chutná.
Recept na včelí úly
Ingredience
- 20 dkg piškotů
- 10 dkg moučkového cukru
- 4 lžíce rumu
- 8 dkg másla
- 1 lžíce kakaa
- 4 lžíce medu
Náplň
- 1 lžíce kondenzovaného mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 žloutek
- 10 dkg másla
- 8 dkg cukru
Kdokoliv z vás si může v poklidu svého domova vyrobit náramně lahodné vosí hnízda. Pokud doma nemáte formičky na tento druh cukroví, nezoufejte a pořiďte si je. V domácích potřebách seženete nejen běžné formičky na včelí úlky, ale i formičky na plněné cukroví ve tvaru zvonečku, sněhuláku či stromečku. Tyto zmíněné pomůcky se vyznačují snadným otvíráním a jsou vyrobeny z kvalitního plastu.
Pro tento recept budete potřebovat dvacet dkg piškotů, osmnáct dkg moučkového cukru, čtyři lžíce rumu, víc jak osm dkg másla a tří lžíce kakaa. Z těchto ingrediencí se připravuje těsto. Nejprve z piškotů vyrobíte moučku. Na tuto práci se vám shodí určitě mlýnek. Pokud nemáte něco takového, můžete piškoty rozdrtit válečkem na těsto. Na jemno rozdrcenou směs umístěte do větší misky a přidejte postupně zbylé suroviny, z nichž uhněťte hladkou hmotu. Nakonec přidávejte med až do správné konzistence těsta. Hmotu pak zabalte do folie a vložte do ledničky cca na hodinu.
Mezi tím si připravte náplň. Právě na ni budete potřebovat jednu lžící kondenzovaného mléka, dvě lžíce rumu, jeden žloutek, deset dkg másla a osm dkg cukru. Pokud zrovna nemáte klasické kondenzované mléko, klidně můžete sáhnout po zkaramelizované verzi. Z těchto surovin ušlehejte do hladka krém.
Jakmile máte ztuhlou hmotu na vosí hnízda, můžete z ní vyrobit zhruba jakousi podobu válečku. Ten pak rozdělte na co možná identické části, které budete vtláčet do formičky. Předtím ještě tuto pomůcku obalte v moučkovém cukru. Uvnitř nezapomeňte udělat důlek. Vniklé vosí hnízdo lehce vyklepněte a pak ho jenom stačí naplnit krémem. V poslední fázi vás čeká jenom dokončení tohoto dezertu. Celkem si vystačíte s jedním balíkem piškotů.