Domácí med

Medový vaječný likér

Většina lidí si nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají například v pohodlném houpacím křesle v teple domova. Snad každá hospodyně má svůj tajný rodinný recept na ten pravý vaječný likér, na který nedá dopustit. 

Vaječný koňak

Recept na medový vaječný likér

  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g medu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 zahuštěné neslazené mléko (300 g)
  • 100 ml konzumní líh 80% velejemný

Postup přípravy

Nevařená varianta

Žloutky, vanilkový cukr, med a mléko smícháme a kvůli ztekucení medu velmi mírně ohřejeme (nejlépe ve vodní lázni, abychom nepřišli o zdraví prospěšné látky). Ingredience šleháme do zhoustnutí a přes jemné sítko přecedíme. Po té přidáme kondenzované mléko a líh.

Vařená varianta

Vzhledem k riziku salmonely je vhodné žloutky tepelně opracovat. 

Žloutky, vanilkový cukr a mléko smícháme, lehce vyšleháme a zahřejeme na 80 °C (ne více). Po ochlazení na 45 °C přidáme med, který se v této teplotě krásně rozpustí a nepřijdeme o cenné enzymy. Dále šleháme do zhoustnutí a přes jemné sítko přecedíme. Po té přidáme kondenzované mléko a líh.

Rady a tipy

Nechte likér alespoň 1 až 2 týdny zaležet. Je pak chuťově lepší a také výrazně zhoustne.

V téměř každém receptu na vaječný likér je použitý rum, ale pokud chceme nechat vyniknout chuť a vůni medu, doporučujeme použít čistý konzumní líh.

Místo vanilkového cukru můžeme raději použít vanilkové lusky. Stačí je rozřezat a dřeň vyškrábnout do směsi. Do nádoby s likérem pak přihoďte i lusk.

Výsledkem je cca 1 litr medového vaječného likéru.


TOPlist