Medový vaječný likér
Většina lidí si nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají například v pohodlném houpacím křesle v teple domova. Snad každá hospodyně má svůj tajný rodinný recept na ten pravý vaječný likér, na který nedá dopustit.
Recept na medový vaječný likér
- 5 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- 300 g medu
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 zahuštěné neslazené mléko (300 g)
- 100 ml konzumní líh 80% velejemný
Postup přípravy
Nevařená varianta
Žloutky, vanilkový cukr, med a mléko smícháme a kvůli ztekucení medu velmi mírně ohřejeme (nejlépe ve vodní lázni, abychom nepřišli o zdraví prospěšné látky). Ingredience šleháme do zhoustnutí a přes jemné sítko přecedíme. Po té přidáme kondenzované mléko a líh.
Vařená varianta
Vzhledem k riziku salmonely je vhodné žloutky tepelně opracovat.
Žloutky, vanilkový cukr a mléko smícháme, lehce vyšleháme a zahřejeme na 80 °C (ne více). Po ochlazení na 45 °C přidáme med, který se v této teplotě krásně rozpustí a nepřijdeme o cenné enzymy. Dále šleháme do zhoustnutí a přes jemné sítko přecedíme. Po té přidáme kondenzované mléko a líh.
Rady a tipy
Nechte likér alespoň 1 až 2 týdny zaležet. Je pak chuťově lepší a také výrazně zhoustne.
V téměř každém receptu na vaječný likér je použitý rum, ale pokud chceme nechat vyniknout chuť a vůni medu, doporučujeme použít čistý konzumní líh.
Místo vanilkového cukru můžeme raději použít vanilkové lusky. Stačí je rozřezat a dřeň vyškrábnout do směsi. Do nádoby s likérem pak přihoďte i lusk.
Výsledkem je cca 1 litr medového vaječného likéru.