Medový chleba
Jaké dobroty z medu si můžete vyčarovat? Kromě lahodných sladkostí si vyzkoušejte recept na medový chleba. Čerstvý medový chleba si dozajista zamilujete.
Jak již název napovídá, tento netradiční chléb obsahuje med ve kterém nechybí obrovská porce zdraví prospěšných látek. Ty dodávají našemu organismus vyváženou a komplexní výživu. Na medový chleba se nejlépe bude hodit med z našich končin.
Na výrobu čerstvého medového chleba budete potřebovat:
- 325 g chlebové mouky (75 g tmavé a zbytek bílé)
- ½ lžičky soli
- droždí (jedno sušené balení anebo 30 g čerstvých kvasnic)
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce medu
- 200 ml vlažné vody
- malou hrstku nakrájených datlí
- 2 lžičky sezamu
Chlebovou mouku v požadovaném poměru dejte do mísy a postupně k ní přidejte droždí a sůl. Potom přimíchejte vlažnou vodu, dejte olej a med. Z daných surovin vypracujete ručně hladké těsto.
Těsto z misky přemístíte na pomoučněný vál. Ještě jednou jej fortelně prohněťte. Do těsta dejte nasekané mandličky a sezam. Vše důkladně do těsta promíchejte. Takto hotové těsto nechte hodinu nakynout. Z nakynutého těsta vytvarujte bochánek, který umístěte na plech s pečícím papírem. Nežli jej vložíte do vyhřáté trouby na 220˚ C, nechte jej ještě pár minut kynout. Pak medově chlebový bochánek dejte péct na třicet minut.
Na takto připraveném chlebu si výtečně pochutnáte, pokud si jej namažete tenkou vrstvou másla a povrch pokapete medem.
Medový chleba si můžete upéct i v domácí pekárně. Tohoto pomocníka ocení nejedna kuchařinka.