Domácí med

Medový chleba

Jaké dobroty z medu si můžete vyčarovat? Kromě lahodných sladkostí si vyzkoušejte recept na medový chleba. Čerstvý medový chleba si dozajista zamilujete.

chleba s medem

Jak již název napovídá, tento netradiční chléb obsahuje med ve kterém nechybí obrovská porce zdraví prospěšných látek. Ty dodávají našemu organismus vyváženou a komplexní výživu. Na medový chleba se nejlépe bude hodit med z našich končin.

Na výrobu čerstvého medového chleba budete potřebovat:

  • 325 g chlebové mouky (75 g tmavé a zbytek bílé)
  • ½ lžičky soli
  • droždí (jedno sušené balení anebo 30 g čerstvých kvasnic)
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce medu
  • 200 ml vlažné vody
  • malou hrstku nakrájených datlí
  • 2 lžičky sezamu

Chlebovou mouku v požadovaném poměru dejte do mísy a postupně k ní přidejte droždí a sůl. Potom přimíchejte vlažnou vodu, dejte olej a med. Z daných surovin vypracujete ručně hladké těsto.

Těsto z misky přemístíte na pomoučněný vál. Ještě jednou jej fortelně prohněťte. Do těsta dejte nasekané mandličky a sezam. Vše důkladně do těsta promíchejte. Takto hotové těsto nechte hodinu nakynout. Z nakynutého těsta vytvarujte bochánek, který umístěte na plech s pečícím papírem. Nežli jej vložíte do vyhřáté trouby na 220˚ C, nechte jej ještě pár minut kynout. Pak medově chlebový bochánek dejte péct na třicet minut.

Na takto připraveném chlebu si výtečně pochutnáte, pokud si jej namažete tenkou vrstvou másla a povrch pokapete medem.

Medový chleba si můžete upéct i v domácí pekárně. Tohoto pomocníka ocení nejedna kuchařinka.


TOPlist