Medové máslo
Chcete-li si pochutnat na lahodně hladké sladké pomazánce, udělejte si doma medové máslo. Příprava je snadná, jednoduchá a nezabere vám moc času. Medová pomazánka je skvělá v tom, že si ji dopředu připravíte a pak ji můžete kdykoliv podle potřeby vytáhnout z ledničky a použít k mazání.
Výtečná je na vánočce, toustu, slunečnicovém chlebu či sucharech. Báječně se hodí k lívancům, vaflím nebo palačinkám. S vyšlehaným medovým máslem můžete dozdobit nejednu sušenku.
Recept na medovou pomazánku
Základem receptu na medové máslo je kvalitní med a máslo. Rozhodně nedoporučujeme nahrazovat máslo některým ze ztužených tuků.
Osvědčený poměr surovin je 60 % medu a 40 % másla.
Suroviny smísíme a ohřejeme maximálně na 40 °C a pak homogenizujeme tak dlouho, až se utvoří jednotná hmota, ve které nelze rozeznat obě složky. Následně necháme v lednici ztuhnout.
Pokud chcete získat opravdu kvalitní produkt, můžete si máslo vyrobit sami. K výrobě takového másla budete potřebovat 500 g smetany ke šlehání a špetku soli. Ze smetany vytvoříte za pomocí tyčového mixéru hrudky másla. Přidejte sůl a až bude máslo dostatečně hutné, vyklopte jej a slijte podmáslí. Hrudku másla ještě pod tekoucí vodou promyjte. Poté máslo vložte do bavlněné tkaniny, která do sebe vsákne přebytečnou vodu. Nakonec jej nechte nejlépe odležet v ledničce do druhého dne. Pak do zhruba 190 g změklého másla můžete zapracovat med.
Tento typ másla můžete jednoduše také použít jako základ do perníkových těst. Do medového másla je možné přidat nejen vanilkový extrakt, ale i mletou přísadu podle chuti (skořici, zázvor a muškátový oříšek).