Kuře na medu
Pečené kuře se dá velice jednoduše připravit na mnoho způsobů, přičemž každý má svou oblíbenou recepturu, kterou vaří neustále dokola. Jsou však mezi námi i tací, kteří s kuřecím masem velmi rádi experimentují. Na jejich jídelním stole jsou pak k vidění všemožné pokrmy z české i zahraniční kuchyně. Ty překvapují konzumenty skvělou chutí po medu a exotickém koření.
Med je hodnotná potravina, které dodává masu nejen patřičnou křehkost, jemnost, šťavnatost, ale i medově sladký nádech. Dle použitého medu dostává pokrm originální chuť. Květové medy jsou lehce stravitelné, mají povětšinou světlou barvu, jemnější chuť a slabší aroma. Zato pro lesní medy je charakteristická tmavší barva, specifická vůně a výraznější chuť. Smíšené medy mají pěknou barvu a příjemně voní.
Recept na lahodné kuře na medu
Příprava a pečení tohoto pokrmu vám celkově zabere 70 minut.
Potřebné suroviny:
- kuřecí maso
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička drceného česneku
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžička soli
- špetička zázvoru
Na tento recept můžete použít rozporcované kuře anebo jednotlivá kuřecí stehna.
Postup přípravy
Kuřecí maso pod studenou vodu opláchněte, dejte do pekáčku a osolte, podlijte troškou vody a vložte do trouby na 180 stupňů Celsia. Zde nechejte kuře zhruba deset minut zatáhnout.
Zatím si umíchejte marinádu ze sójové omáčky, oleje, medu, zázvoru, citrónové šťávy, česneku a soli. Tou pak kuře během pečení postupně potírejte. Spotřebujte veškerou marinádu. Hotové kuře má tmavou barvu a křupavou kůžičku.
Kuře na medu můžete podávat s rýží nebo vařeným bramborem. Už vám jenom popřejme dobré chutnání!