Pastový med
Pastový, někdy nazývaný též jako pastovaný med, je speciální, co se týče jeho konzistence a vzhledu. Jinak je ale rovnocenný s klasickým tekutým medem. V čem tedy spočívá jeho charakteristika a co je nutné pro to, aby byl takový med vytvořen? Zjednodušeně řečeno, je to med, u kterého se uměle naruší proces krystalizace.
Krystalizaci nezabráníte
Krystalizaci jako takovou nemůžete nikdy úplně zastavit, protože je nedílnou vlastností všech medů. Je to děj, při kterém vznikají v přesyceném roztoku glukózy a fruktózy krystaly. Doba, během které med krystalizuje, se různí. Záleží na tom, z jakého základu je med přesně vytvořen. Květové medy zkrystalizují do několika týdnů, medovicové do několika měsíců.
Pastovaný (šlehaný) bílý med
Pastováním tedy rozumíme mechanické působení na med, které má za následek roztříštění krystalků na menší částice, které se už poté znovu nespojí. Med se pomalu promíchává tak dlouho, dokud nezíská pastovitou formu. Jednoznačnou výhodou je, že med si zachovává svou kvalitu a všechny klíčové vlastnosti. Nepřichází tedy o žádné účinné látky. Přitom je manipulace s ním mnohem jednodušší, protože netvoří tuhou hmotu jako běžný tekutý med při krystalizaci.
Barva takto řízeně zkrystalizovaného medu může být od perleťově bílé až po světle žlutou. Má v celém svém obsahu stejnoměrnou krémovitou konzistenci.
Dlouhodobé uchování vlastností
Výhodou pastového medu je, že ať ho máte doma jak dlouho chcete, nezmění svou konzistenci. Na rozdíl od medu tekutého se vám už nijak nezmění a zachová si svoje původní vlastnosti, pro které je tak ceněný. Půjde tedy snadno roztírat, ale zároveň tak snadno neteče, jako klasický med, a manipulace s ním je tedy praktičtější.
Jak med pastovat?
Existují tři základní metody, jak dosáhnout kýženého efektu pastování. První možností je med pastovat ihned po zakalení, a to několik dnů po vytočení. Míchá se velmi pomalu, aby nedocházelo k tvorbě vzduchových bublinek. Druhou možností je již zkrystalizovaný med opět šetrně ztekutit tak, aby neztratil své vlastnosti, a opět ho promíchat. Poslední možností, která je ze všech nejmladší, je mechanické narušení krystalů v již tuhém medu.
Další informace: návod na pastování medu