Domácí med

Je med od včelaře raw?

V poslední době nabývá na atraktivitě takzvaná raw strava, tedy jídelníček sestavený z tepelně neupravených potravin. Může sem patřit nejen ovoce a zelenina, ale také oříšky a luštěniny. Doslovný překlad pojmu raw food je „syrové jídlo“, přeneseně ale také „živá strava“, což se nejčastěji používá i v ČR. Mnoho lidí, kteří podobný styl života chtějí zkusit a milují sladký med, si však kladou otázku – je i med považován za klasického člena této rodiny produktů, nebo se jej musí vzdát?

Raw food, živá strava

Co nepatří do raw jídelníčku?

Raw jídelníček je hodně striktní. Nepatří sem například maso, mléko a sýry, stejně jako živočišné tuky. Tento způsob stravování také rozděluje vegany a vitariány. Zatímco vegani jakýkoliv med naprosto odmítají (logicky – produkují jej včely a víc o tom není třeba diskutovat), vitariáni se k němu staví příznivěji. Pomiňme však výhody a nevýhody podobného života a zaměřme se rovnou na otázku medu. Situace je zde totiž trochu komplikovanější…

Pozor na zahřátý med

Med se totiž běžně během určitých fází zpracování zahřívá. Pokud jde o sklenici, kterou si kupujete v supermarketu, je to tak téměř vždy. Zatímco do raw stravy patří potraviny, které se tepelně neupravují nad hranici čtyřiceti stupňů Celsia, právě med se často zahřívá na teplotu o patnáct stupňů vyšší – 55 °C (a je to umožněno i zákonem).

Včelaři produkující větší množství medu mají sklady plné velkých nádob a barelů ve kterých med nechají zkrystalizovat, protože během krátké a hektické včelařské sezóny ho nestihnou zpracovat. Do malého spotřebitelského balení ho plní postupně až po rozehřátí v původní nádobě, do které byl stáčen. Jinými slovy, tohle zrovna raw není…

Raw med

Kde tedy hledat med, který patří tělem i duší do kategorie „raw“? Na odpověď se musíte zeptat drobných včelařů, kteří plní med rovnou do sklenic hned po vytočení a nezahřívají jej. Například klasický pastový med, který už jistě každý z nás někdy ochutnal, je díky principu zpracování vždycky raw.


TOPlist