Jak se falšuje med
Na našem trhu najdeme osvědčené produkty malých včelařů, u kterých nemůže být o pravosti pochyb. Možná máte bratrance včelaře, který každý rok dodá sklenici medu a máte tak vystaráno a kvalita je prostě zaručená. Když se ale vydáte třeba do supermarketu, existuje určité nebezpečí, že nekoupíte zrovna kvalitní výrobek. Není totiž med jako med – nebojte, vše si osvětlíme a poradíme, jak nakupovat a nespálit se…
Med může pocházet odkudkoliv
Věděli jste, že med byl nalezen už v hrobkách egyptských faraonů? A že se vlastně dal jíst ještě dnes? Opravdu, med je nesmrtelná záležitost, která je oblíbená snad po celém světě. A falšuje se, s přispěním moderních technologií, celkem snadno. Med nebude nijak zdravotně závadný, to samozřejmě vůbec nehrozí, ale – chcete kupovat pravý med, a ne jen mrtvou sladkou hmotu, že? Jak uvádějí výsledky některých testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), drtivá většina vzorků vůbec nevyhoví platným normám.
Jak se nejčastěji falšuje med?
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí pravidelné kontroly medů vyrobených (balených) v ČR. Mezi nejčastěji zjištěná pochybení patří:
- Klamavé označení botanického původu medu.
- Pylová analýza prokazující jiný geografický původ než je deklarovaný na etiketě.
- Nízká aktivita enzymu diastáza – aktivita enzymu klesá například stárnutím medu.
- Nadlimitní obsah látky HMF (hydroxymethylfurfural) – vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu.
- Přibarvení medu karamelem E150d – díky větší oblibě medovicových medů se padělatel snaží docílit tmavší barvy medu. Karamelem se upravují světlé medy nebo téměř bezbarvé cukerné roztoky.
- Přítomnost cizích cukrů, nebo vyšší obsah sacharózy.
- Menší množství glukózy a fruktózy, než odpovídá přirozenému obsahu v medu
- Chybějící označení.
- Chuť netypická pro med, připomínající spíše cukr.
- Parametr elektrické vodivosti neodpovídá označení medu na etiketě (podle elektrické vodivosti se určuje, jestli se jedná o med květový nebo medovicový).
Aktuální falšované a nejakostní medy
Seznam aktuálních nevyhovujících výrobků naleznete na adrese potravinynapranyri.cz
Jak poznat kvalitní med
Včely produkují vždy nezaměnitelnou kvalitu. A kvalitní med krystalizuje, tedy tuhne – květový do několika dnů až týdnů, medovicový do pár měsíců. Více informací: proč med krystalizuje.
Medy, které jsou označeny jako směs ze zemí EU a mimo EU, jednoduše nebudou české. Med s oceněním v některé soutěži (KlasA, Český med) je jistou zárukou kvalitního produktu.
Další podrobné rady naleznete v článku: jak poznat kvalitní med
Zdroj obrázku: potravinynapranyri.cz