Včelařství
Včelařství patří k nejstarším odvětvím živočišné výroby a jeho předmětem je chov včely medonosné. Užitečnými výstupními produkty jsou med, vosk, propolis, pyl, mateří kašička, včelí jed, ale také opylení rostlin.
Včelaření se u nás věnují především malovčelaři ze záliby, ale jsou také profesionálním oborem na včelích farmách.
Ekologický a ekononomický význam včelařství
V důsledku průmyslové ekologické zátěže je včelaření ve vyspělých zemích Evropy jediným nástrojem, kterým je možné udržet včely v přírodě a tím chránit celý ekosystém před zhroucením.
Včely jsou velmi výkonnými a nenahraditelnými opylovači.
Jako zemědělský obor má včelařství velký význam při řízeném opylování. Úly se přesunují ke kvetoucím plodinám, kdy se využívá jedinečná vlastnost včely – věrnost květu. Po celé období kvetení se vrací vždy ke stejnému druhu kvetoucích rostlin, a tak se včelí opylovací činnost stává významným ekonomickým činitelem.