Domácí med

Rozdělení medu

Základní rozdělení

Med můžeme podle původu rozdělit na květový (nektarový) a medovicový.

Květový med

Barva květového medu je vodově čistá případně lehce nazelenalá (u akátového medu), slabě žlutá až zlatavě žlutá (u řepkového a lipového medu). Květové medy jsou velmi lehce stravitelné. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy rychle krystalizují (často i několik dní po vytočení).

Více informací o květovém medu.

Medovicový med

Barva medovicového medu je tmavě hnědá až červenohnědá. Má vyzrálejší aroma a ostřejší chuť. Medovicový med se získává hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin a má vysoký obsah minerálních látek (draslíku, hořčíku, fosforu) a baktericidně působících látek. Vzniká převážně v letních měsících.

Více informací o medovicovém medu


Podle způsobu získávání

V Česku se med získává výlučně vytočením, případně jako plástečkový (uzavřený v plástech bez plodu). Pokud se jedná o jiný než vytočený med, musí být tato informace uvedena na etiketě obalu.

  • Vytáčený med – odběr ze včelích pláství prováděn odstřeďováním odvíčkovaných plástů v tzv. medometu.
  • Plástový med – prodává se v uzavřených celých plástech nebo částech plástů tak, jak jej včely uložily a zavíčkovaly.
  • Lisovaný med – odběr se prováděn lisováním plástu bez plodu za použití mírného tepla. Teplota, při které je proces prováděn, musí být nižší než 45°C, aby nedošlo ke znehodnocení medu.
  • Vykapávaný med – odběr je prováděn vykapáním odvíčkovaných plástů bez plodu.

Podle způsobu zpracování

  • Tekutý med 
  • Pastový med – mícháním v průběhu krystalizace vzniká velké množství malých krystalů. Jiná varianta je drcení již zkrystalizovaného medu mezi dvěma koly (většinou z mramoru). Med je upravován do pastové konzistence pouze mechanicky, bez jakýchkoliv chemických přísad.
  • Plástový med – kousky plástve se zavíčkovaným medem. Je vhodný pouze na žvýkání, nebo vykapání.
  • Zkrystalizovaný med – krystalizace neprobíhá naráz, ale postupně, často rozdílně v různých hladinách sklenice.

Druhové medy

Pokud včelař úly záměrně umístí do prostředí osázeného rostlinnými monokulturami, pak bude ve správném období vytáčet tzv. druhový med – tedy med, jehož složení je z drtivé většiny tvořeno nektarem pouze jediného druhu rostliny. Nejběžnější tuzemské druhové medy jsou: řepkový, akátový, lipový, slunečnicový.

Podrobné informace: druhové medy




TOPlist