Kalkulátor pro přípravu roztoku medoviny
1) Nejprve zvolte cílový objem medoviny. V počáteční fázi kvašení dochází k výrazné tvorbě pěny, takže v kvasné nádobě počítejte s jistou rezervou.
2) Zadejte požadovanou koncentraci cukru.
3) Nastavte požadované množství výživy pro kvasinky. Roztok medu neobsahuje potřebné množství živin pro správnou funkci kvasinek. Jaké množství živin použít? Dol doporučuje 0,3 g/l, což je nedostatečné množství. Lstibůrek doporučuje 3 g/l, Hájek (1899) uvádí 5 g/l a například Morse až 6,5 g/l.
Požadované parametry
Cílový objem
l
Koncentrace cukru
%
Obsah vody v medu
%
Výživa kvasinek
g/l
Maximální hodnota alkoholu
%
Ingredience
Med:
Voda:
Výživa kvasinek:
Předpokládaná koncentrace alkoholu:
Zbytkový cukr: