Med a maso si rozumějí
Obvykle bereme med, především pro jeho vyšší cenu jako luxusní sladidlo či jako součást perníků a některých druhů pečiva, především pak vánočního či velikonočního. Med si však opravdu skvěle rozumí se všemi druhy masa, dokonce i s tzv. masem sójovým.
Mnozí z nás znají marinády a grilovací omáčky jejichž součástí je tu více tu méně medu. Jen jako příklad vzápětí nabídnu tři možné varianty. Vězte, že med skvěle doplňuje hořčice, chilli papričky, prakticky všechny možné druhy sójových omáček, lze ho v hmoždíři smíchat s čerstvými bylinkami, perfektní je ve směsi s čerstvým zázvorem, s červeným vínem, přidáním medu do rajské a jiných tzv. červených omáček rozvinete jejich chuť k labužnickým výšinám. Pokud marinujete maso v omáčkách a marinádách s příměsí medu vězte, že při tepelné úpravě je vhodné volit mírně nižší teplotu, protože med je náchylný k připálení. A ještě mi dovolte poznámku. V řadě receptů, které jsou na internetu, je smícháván med s kečupem. Fuj! Dejte přednost kvalitnímu rajskému protlaku.
Jednoduchá medová marináda s česnekem a mátou je dobrá na všechny druhy masa, snad kromě ryb. V hmoždíři rozdrťte nejdříve 2 lžíce čerstvých lístků máty, poté 4 stroužky česneku, přidejte lžíci olivového oleje, lžičku másla, šťávu z jednoho citronu a šálek (asi 3 lžíce medu. Vše dobře promíchejte a potřete směsí plátky masa. Uložte v chladu na 24 hodin. Jednoduchá hořčičná marináda potěší přátele rychlého vaření. Stačí smíchat 3 lžíce plnotučné hořčice se stejným množstvím medu, trochou soli a dvě lžíce citrónové šťávy. Plátky masa potřete, nechte 2 hodiny odležet v chladu a poté zpracujte.
Kuře a jeho součásti, především však kuřecí křidélka či paličky (spodní část kuřecích stehen) překvapíte ostřejší marinádou z půl hrnku sójové omáčky, stejného množství medu, 2 lžícemi chilli omáčky (můžete použít dvě jemně usekané, semínek zbavené, chilli papričky utřené společně s česnekem v oleji), lžičkou mletého zázvoru a dvou stroužků rozdrceného česneku, lžící olivového nebo slunečnicového oleje. Vše důkladně promíchejte a směsí potřete připravené maso. Smažte ve vyšší vrstvě oleje, podávejte s rýží anebo (doporučuji) se smaženými čínskými nudlemi do nichž přidejte mraženou zeleninovou směs. Solte až při podávání.
Příprava pečených kuřecích čtvrtek na medu je jednoduchá. Nejdříve si připravte omáčku na přelévání masa. Ve stejném poměru smíchejte med, rajský protlak a sójovou omáčku, přidejte lžíci oleje. Kuřecí čtvrtky podlijte vodou a pečte je v rozehřáté troubě (200°C), zhruba po 10 až 15 minutách přelijte čtvrtky omáčkou a za občasného podlévání pečte do měkka. K podlévání můžete použít i trochu piva či ještě lépe – červené víno. Podávejte s rýží.
Příště přidáme recept na přípravu medové kachny, budeme se však věnovat především rybám.